Gümrük Birliğinin Güncellenmesi

  • 17.12.2015
  • BilecikTSO

TOBB’ dan Odamıza gelen yazıda; Türkiye ile AB arasında var olan Gümrük Birliği'nin güncellenmesi süreci başlatılmıştır. Güncellenme çalışması, esasen, var olan Gümrük Birliği ilişkisinin sorunlu alanlarına çözüm bulmak ve gümrük birliği kapsamını, tarımsal ürünler, hizmet ticareti ve kamu alımları gibi yeni alanlarla genişletmeyi öngörmektedir. Müzakerelerin başlatılması için gerekli, değerlendirme, istişare ve onay çalışmaları, AB tarafında ve ülkemizde sürdürülmektedir. Ülkemizde, konuya ilişkin çalışmalar, Ekonomi Bakanlığı'nın Koordinasyonundan yürütülmektedir.
    Ekonomi Bakanlığı'ndan konuya ilişkin olarak alınan ilgide kayıtlı yazıyla, Gümrük Birliği
çalışmalarının "Hizmet Ticareti" boyutu gündeme getirilerek, bu alanda yapılacak çalışmalarla
ilgili hazırlanmakta olan değerlendirme raporu için Birliğimiz görüşleri talep edilmektedir.
    Öncelikle Bakanlığın varsayımı, AB ile Türkiye arasından yapılacak düzenlemenin, Ortaklık
ilişkisi çerçevesinde olacağı ve bu doğrultuda, bir Ortaklık Konseyi Kararı hazırlanacağı yönündedir. Bilindiği gibi, yürürlükteki Gümrük Birliği 'nin kapsam ve işleyişi de Ortaklık Konseyi Kararı ile düzenlenmiştir.
    Bakanlık tarafından hazırlanacak değerlendirme raporunda, muhtemel Ortaklık Konseyi
Kararı'nın kapsamı, kuralları ve modalitesine yönelik alternatif kurgular ile, karşılıklı olarak
öncelikli değerlendirilebilecek sektörler itibariyle tarafların muhtemel pozisyonlarına yer
verilmesi öngörülmektedir.
    Sektörler itibariyle kapsam belirleme çalışmaları Ekonomi Bakanlığı tarafından sürdürülmekte olup, inceleme kapsamına, alt sektörleriyle birlikte hukuk hizmetleri, muhasebe ve vergi hizmetleri, eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri ve ilgili sosyal hizmetler, posta ve kurye hizmetleri, iletişim hizmetleri, turizm ve seyahat hizmetleri, taşımacılık hizmetleri, müteahhitlik ve ilgili mühendislik hizmetleri, çevre hizmetleri ve avcılık ve ormancılık ile ilgili hizmetler, enerji ile ilgili hizmetler, mali hizmetler ile hizmet ticaretine yönelik yatay konular (gerçek kişilerin geçici hizmet sunumu, yabancıların çalışma izinleri, gayrimenkul edinimi, sermaye kısıtlamaları ve şirket kurulumu vb.) ile mesleki hizmetlerin dahil edilmesi öngörülmektedir.
    Bu doğrultuda, iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi başlığı altında mevcut durumun
tespiti ve AB ile müzakerelerdeki muhtemel ülkemiz pozisyonların belirlenmesi amacıyla, ülkemiz ve AB pazarına giriş bağlamında yaşanan sorunlar ile karşılıklı pazar açılımı çerçevesinde talepkar ve korumacı olunabileceği düşünülen alanlar ile belirtilmesinde fayda görülen diğer hususların Ekonomi Bakanlığına iletilmek üzere 21 Aralık 2015 tarihine kadar TOBB yazılı olarak veya e-posta (irmak.atalay@tobb.org.tr) ile bildirilmesi hususunu rica ederim.
 

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç