Bilecik Fırın Kebabı

Uzun yıllar boyunca Bilecik iline bağlı İnhisar ilçesinde, sadece kurban bayramlarında pişirilen yöresel bir yemektir. Bu yemeğin esnaf lokantalarında pişirilmeye başlaması ise Aşcı Hasan lakabıyla tanınan ustayla ilişiklendirilmektedir. Bundan yaklaşık 45-50 yıl önce karayolları şantiyesine yemek veren Hasan TÜZÜN, şantiyenin aniden kapanması üzerine , elinde kalan etler bozulmasın diye bu şekilde pişirerek muhafaza etmiş ve dükkanında sunmaya başlamıştır. 

Uzun yıllar boyunca bunu sürdürüp, aranılan bir lezzet olmasını sağlamıştır. Günümüzde ekonomik koşullar zorladığı için bazı esnaf lokantalarında haftanın belli günlerinde çıkarılmaya devam etsede şu anda daha çok kalabalık organizasyonların ve düğünlerin konuklarına sunulan bir lezzet haline gelmiştir. 

Genelde tranç adı verilen , dana etinden yapılan yemek, Yüksek ateşte, iri parça yağsız etlerin, yağda mühürlenmesi ile başlar, sonra soğanları eriyene kadar kavrulur. Çeşitli baharatların eklenmesi ile haşlanma kısmına geçilir. Ekşi mayalı köy ekmeğinden iki dilim , haşlama suyuna katılarak suyuna kıvam verilir.Haşlanan etler çok ince dilimlenerek tepsiye dizilir ve kaynatma suyu üstüne dökülerek fırına verilir. 

Bu çalışmada yemeğin pişiriş usullerini anlatan Okan Derya TÜZÜN'e ve Mehmet GARİP ustalarımıza, bu  geleneksel değereri geri kazanmak için destek veren Berat SUBAŞINA'na ve işletmesi Cennet Vadisinin kapılarını açan Cihan GEÇER' e Mesut KAPLAN hocamıza teşekkür ederiz. 

Önümüzdeki süreçte bu çalışma, bu yemeği hazırlayan, emek veren tüm işletme ve ustalar ile genişletilerek, geliştirilecektir. 

Fırın Kebabı Görselleri
Bilecik Fırın Kebabı (Tüm galeri).

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç