Zorunlu Kooperatifçilik Eğitimi Talep Toplama

  • 21.03.2024
  • BilecikTSO

Sayın Üyemiz;

14 Ocak 2022 tarih ve 31719 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kooperatifçilik Eğitim Yönetmeliği ile çalışma konusu, ortak sayısı ve ciro gibi kıstaslara göre belirlenen kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim ve denetim kurulu asıl ve yedek üyelerinin Kooperatifçilik Eğitimi almaları zorunlu hale getirilmiştir.

 

Odamız konu ile alakalı yetkili kuruluşlarla görüşmesine istinaden, uzaktan eğitim ile sertifika programı yapılması planlanmaktadır. Aşağıda zorunlu olan kooperatiflerin kriterleri yer almaktadır, buna göre zorunlu kooperatifçilik eğitimi alması gereken kişiler için talep toplanacaktır.

 

Eğitim Programına katılmak isteyen kooperatif yönetim ve denetim kurulu asıl ve yedek üyelerinin Odamıza kooperatif yöneticilerinin aşağıda ki bilgilerini liste halinde bildirmeleri önemle rica olunur.

 

- T.C. Kimlik No

- Ad / Soyad

- Kooperatifteki Görevi

- Cep Numarası

 

 

 

KOOPERATİFÇİLİK EĞİTİMİ

Uzaktan Canlı Ders /40 Saat

 

Kooperatifçilik eğitimi neden alınmalıdır?

Türkiye'de kooperatifçilik eğitimi Ticaret Bakanlığı tarafından kooperatif yönetim kurulu ve stratejisi etkin, güvenilir, verimli ve sürdürülebilir ekonomik yapıya ulaşmak olarak belirlenmiştir. Bu stratejinin önündeki en büyük engelde kooperatifçilik eğitiminin eksikliğidir. Bu açıdan kooperatifçilik eğitiminin amaçlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Bilinçli kooperatifçiler yetiştirmek
  • Kooperatiflerin finansal yapılarını anlamalarını sağlamak.
  • Kooperatiflerin sağlıklı bir şekilde yönetilmesini sağlamak.
  • Kooperatif üyelerinin, sürdürülebilir bir ekonomik sistem oluşturmalarını sağlamak.
  • Kooperatif üyelerinin etkin bir şekilde katılımlarını sağlamak.
  • Kooperatif üyelerinin, kooperatifin amaçlarına ulaşmasında nasıl katkıda bulunabileceklerini göstermek.
  • Kooperatiflerin kurulması, yönetilmesi ve büyütülmesi hakkında bilgi vermek.
  • Kooperatif üyelerinin sosyal sorumluluklarını anlamalarına yardımcı olmak.
  • Üyelerin karar alma süreçlerinin daha bilinçli hale getirilmesini sağlamak.

 

Kooperatifçilik eğitiminin yararları nelerdir?

Kooperatifçilik eğitimi üyelerin farkındalıklarını arttırarak onları daha bilinçli hale getirmektedir. Bu açıdan kooperatifçilik eğitimiyle üyeler, kooperatifin nasıl kurulduğu, nasıl idare edildiği ve devamlılığın nasıl sağlandığı konuları hakkında bilgi sahibi olurlar böylece herhangi bir mağduriyet yaşadıklarında haklarını arama durumunda kendilerini daha kolay savunabilirler. Kooperatifçilik eğitimi sayesinde üyeler kooperatifle ile ilgili her türlü kanun, madde ve değişiklikleri öğrenmiş ve takip edebilir hale gelebileceklerdir. Ayrıca kooperatifçilik eğitimi üyelere kooperatif içinde farklı alanlarda çalışma fırsatı da kazandırmaktadır. Kooperatifçilik eğitimi ile üyeler denetleyici, idareci ve yönetici gibi farklı alanlarda çalışabilmektedirler. Kooperatiflerin üyelerinin, seçilmelerinden sonra en geç 9 ay içinde kooperatifçilik eğitimini tamamlamaları şarttır.

 

Hangi Kooperatifler eğitim almak zorundadır?

Üyeleri eğitim şartına tabi kooperatifler

  1. a) Esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet, tarım satış, tarım kredi ve pancar ekicileri kooperatifleri,
    b) İnşaat ruhsatı alınmış ve ortak sayısı 50 veya daha fazla olan yapı, turizm geliştirme ve gayrimenkul işletme konularında faaliyet gösteren kooperatifler,
    c) Ortak sayısı 50 veya daha fazla olan taşıma konularında faaliyet gösteren kooperatifler,
    ç) Faaliyet konusuna bakılmaksızın 20 milyon Türk lirası ve üstü net satış hasılatı olan kooperatifler,
    d) Faaliyet konusuna bakılmaksızın 1.000 ve daha fazla ortağı bulunan kooperatifler.

(2) Birinci fıkranın (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde yer alan kriterler için, seçimin yapıldığı genel kurul toplantı tarihi esas alınır.

 

Eğitim alması zorunlu olan kişiler:
Kooperatifçilik Eğitim Yönetmeliği'nde eğitim alması zorunlu olanlar ile ilgili;

 

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 55 inci ve 65 inci maddelerinin üçüncü fıkraları uyarınca çalışma konusu, ortak sayısı ve ciro gibi kıstaslara göre belirlenen kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim ve denetim kurulu asıl ve yedek üyelerinin, 18/4/1972 tarihli ve 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununun 20 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim ve denetim kurulu asıl ve yedek üyelerinin ve 1/6/2000 tarihli ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca bu kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu asıl ve yedek üyelerinin alması gereken kooperatifçilik eğitimine ilişkin süreci kapsar." denilmekte olduğu için kooperatiflerin yönetim ve denetim kurulu asıl ve yedek üyelerinin eğitim alması zorunludur.

 

 

Kooperatifçilik eğitimini alacaklar
Kooperatiflerin üyelerinin, seçilmelerini takiben en geç 9 ay içinde, kooperatifçilik eğitimini tamamlamaları şarttır.
Kooperatiflerde bu Yönetmelik hükümleri uyarınca eğitim alan üyeler için kooperatif üst kuruluşlarında veya farklı amaçlı Kooperatiflerde de görev almaları halinde yeni bir eğitim alma şartı aranmaz.
Bakanlıkta müfettiş veya Genel Müdürlükte şube müdürü, uzman, daire başkanı ve daha üst görevlerde en az 5 yıl çalışmış olanlar,
Kooperatif üst kuruluşlarında, denetimle görevli personel, temsile yetkili müdür ve daha üst görevlerde en az 8 yıl iş akdi ile çalışmış olanlar kooperatifçilik eğitiminden muaftır.

 

Belge geçerlilik süresi nedir?

Kooperatifçilik eğitimi katılım belgesinin geçerlilik süresi 8 yıldır.

(2) Bu sürenin sonunda kooperatiflerde üye olarak görev yapmak isteyenlerin 9 ay içerisinde Bakanlık tarafından belirlenecek konularda 10 saatten az olmamak üzere yenileme eğitimi alarak katılım belgelerini yenilemeleri şarttır. Yenileme eğitimi sonucunda alınan katılım belgelerinin süresi de 8 yıldır.

 

Eğitim süresi

Kooperatifçilik eğitimi süresi Bakanlık tarafından belirlenir. Kooperatifçilik eğitimi, 30 ders saati temel konular ve 10 ders saati destekleyici konulardan olmak üzere en az 40 ders saatinden oluşur. Her bir ders saati 50 dakikadır. Eğitim süresinin en az 4/5’inin tamamlanması şarttır.

 

 

 Eğitim Bilgileri

Günler

Eğitim Konusu

Başlangıç ve Bitiş

1 Gün Dersler

1. KOOPERATİFÇİLİK KAVRAMI VE ÖNEMİ

09:00-17:00

2. KOOPERATİFLERİN KURULUŞ VE ANASÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ

3. KOOPERATİFLERDE ORTAKLIK SIFATININ KAZANILMASI VE KAYBEDİLMESİ

2.Gün Dersler

4. ORTAKLARIN HAKLARI ve ÖDEVLERİ

09:00-17:00

5. KOOPERATİF GENEL KURULU

3.Gün Dersler

6.KOOPERATİF YÖNETİM KURULU-DENETİM KURULU

09:00-17:00

7. KOOPERATİFLERİN ÜST ÖRGÜTLENMESİ

8. KOOPERATİFLERDE DAĞILMA VE TASFİYE

9. KOOPERATİFLERDE BELGE DÜZENLEME VE VERGİLENDİRME

4.Gün Dersler

10. KOOPERATİFLERDE MUHASEBE

09:00-17:00

11. KOOPERATİFLERDE KURUMSAL YÖNETİM

5.Gün Dersler

12.KOOPERATİFLERDE GİRİŞİMCİLİK

09:00-17:00

13. KOOPERATİFLERDE PAZARLAMA

14.E-TİCARET

5. Gün Dersler

15.İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ETİK KURALLARI

09:00-17:00

 

 

  • Zorunlu Kooperatifçilik Eğitimi Talep Toplama

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç