Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Yönetmeliği ile İlgili Üyelere Duyuru

  • 04.06.2014

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın ‘Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik’ kapsamında faaliyette bulunan; gönderenlerin, alıcıların, dolduranların, yükleyenlerin, boşaltanların, paketleyenlerin, taşımacıların ve tehlikeli maddeleri taşıyan her türlü taşıt sürücüleri veya operatörlerinin hak, sorumluluk, yükümlülük ve çalışma koşullarına ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir. Buna göre ; 

 

YETKİ BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU

 

***Bu Yönetmelik kapsamında taşımacılık faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişiler, Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre C1, C2, K1, K2, L1, L2, R1, R2 yetki belgelerinden herhangi birine sahip olmak zorundadırlar.

 

TEHLİKELİ MADDE FALLİYET BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU

 

***01.09.2014 tarihine kadar  işletmeler ve varsa şubeleri bağlı oldukları Ulaştırma Bölge Müdürlüklerinden bu belgeyi almak zorundadırlar.

 

***Belge  ücreti  500 TL olup, 5 yıl süre ile geçerlidir. Süresi biten belgeler  Bakanlık tarafında belirlenen belge ücretinin  %5’ni ödemek şartı ile tekrar yenilenebilir.

 

*** Belgesiz faaliyet gösteren firmaların tespiti halinde; idari para cezası düzenlenir ve faaliyeti durdurulur.

 

TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞINDA KULLANILAN ARAÇLARIN ADR UYGUNLUK BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU

 

*** Tehlikeli madde taşıyan araçların ADR uygunluk belgesi alma süreleri

 

a) 2006-2013 model taşıtlar 31/12/2014 tarihine kadar,

 

b) 1996-2005 model taşıtlar 31/12/2015 tarihine kadar,

 

c) 1986-1995 model taşıtlar 31/12/2016 tarihine kadar,

 

ç) 1985 model ve öncesi taşıtlar 31/12/2017 tarihine kadar,

 

d) 2014  model araçların ivedilikle uygunluk belgelerini almak zorundadırlar. Uygunluk belgesi düzenlemeye yetkili kurum TSE’dir. Ayrıntılı bilgi için http://tmt.tse.org.tr adresinden temin edilebilir.

 

*** Yukarıda belirtilen tarihlere kadar uygunluk belgesi almadan taşımacılık faaliyetinde kullanılan  araçlara idari para cezası uygulanır ve söz konusu ihlal giderilinceye kadar taşıt güvenli bir alana park ettirilir ve taşımanın devamına izin verilmez.

 

TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞINDA GÖREVLİ ŞOFÖRLERİN  SRC5  / ADR ŞOFÖR EĞİTİM SERTİFİKASI BELGESİNE SAHİP OLMA ZORUNLULUĞU

 

***(ADR) hükümlerine uygun olarak ulusal ve uluslararası karayollarında tehlikeli yük taşımacılığı yapacak şoförlerin, Tehlikeli Mal Taşımacılığı Sürücü Eğitim Sertifikası (SRC5)/ADR Şoför Eğitim Sertifikasına sahip olmaları zorunludur. Belgesiz şoförlere idari para cezası uygulanır.

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI İSTİHDAM ETME VEYA HİZMET ALMA ZORUNLULUĞU

 

*** Bu Yönetmelik kapsamındaki faaliyetleri gerçekleştiren işletmelerin, tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmesi veya tehlikeli madde güvenlik danışmanından hizmet alması 01.09.2014 tarihine kadar zorunludur. Perakende olarak satış yapan firmalarda 01.01.2018 tarihine kadar bu zorunluluk aranmaz.

 

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren firmaların mağdur olmamaları için gerekli başvuruları zamanında yapmaları gerektiğini hatırlattı.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç