4. Uluslar arası Kimya Endüstrisi Forumu

• 08.07.2014

TOBB’ dan Odamıza gelen yazıda, Rusya Federasyonu (RF) Başkurdistan Cumhuriyeti’nde, 29-30 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilen IV.Uluslararası Kimya Endüstrisi Forumu’na ilişkin bilgiler sunulmaktadır .

Foruma ilişkin;

2013 yılı itibariyle Volga Federal Bölgesinin, RF’nin petrokimya sektörünün hemen
hemen yarısının bulunduğu bir bölge olduğu,

RF’nin petrokimya sektörünün ihracatının 25.5 milyar dolar, ithalatının ise 27.9 milyar
dolar olduğu ve endüstri de ciddi ölçüde ithalata bağımlılık bulunduğu,

RF’nin Batılı ülkelerle petrokimya sektörünün modenizasyonu konusunda birlikte
çalışmaya, teknolojik alanda işbirliği yapmaya hazır olduğu ve bölgede yatırım
yapmış firmalara her türlü desteği sağlamaya devam edeceği ve bu kapsamda RF
genelindeki petrokimya tesislerini modernize etmek konusundaki çalışmaların önemli
olduğu, bu konuda Tataristan’ın en aktif çalışmalar yürüten federe birimlerden birisi
olduğu ve Başkurdistan’da da bu yöndeki faaliyetlerin hızlanmakta olduğu,

Önümüzdeki dönemde, petrokimya tesislerinin modernizasyonu projelerinin
Başkurdistan ve Tataristan’daki nitelikli inşaat projeleri içerisinde başı çekeceği ve bu
projelerden bazılarının 3 milyar dolara baliğ olan ciddi ölçeklere sahip bulunduğunun
tespit edildiği belirtilmektedir.

Foruma ilişkin hususlara ek olarak RF Başkurdistan Ekonomik Gelişme Bakanlığı, Birinci Bakan Yardımcısı Aleksandr Vasiliyev ile yapılan görüşmede Sayın Vasiliyev’in; Ufa’ya yaklaşık 200 km mesafede Sovyet döneminden kalma bir deri ve kürk fabrikasını modernize etmek amacında olduklarını ve projeye ilgi duyan Türk yatırımcılarla görüşmeye hazır olduklarını ifade ettiği belirtilmekte, Türkiye’nin turizm konusunda çok tecrübeli bir ülke olduğunu bildiklerini ve Başkurdistan’da iç turizmi canlandırmak istediklerini, ilgi duyulması halinde Türk turizm firmalarına Başkurdistan’da acentelik kurma konusunda destek vermeye hazır olduklarını vurguladıkları ifade edilmektedir.

29-30 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen söz konusu forumun, önümüzdeki yıl da bu
tarihe yakın bir zamanda tekrarlanacağı belirtilmekle birlikte, konuya ilişkin ayrıntılı bilginin
Ekonomi Bakanlığı’nca tarafımıza bilahare ulaştırılacağı bildirilmektedir