Biyosidal ürün Ruhsatnamelerinin Geçerlilik Sürelerinin Uzatılması

• 25.11.2014

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığından Odamıza gelen yazıda; Biyosidal Ürünler Yönetmeliği’nin geçici 2 nci maddesinde, Yönetmelik yayımlanmadan önce üretim veya ithalat izni almış ve biyosidal ürün envanter bildirimleri uygun bulunan ürünlerin 2014 yılı sonuna kadar piyasaya arz edilebileceği hüküm altına alınmıştır. Ayrıca, mezkür Yönetmeliğin 14 üncü maddesine göre ruhsatlandırılan ürünlerin ruhsat geçer! ilik süreleri de 2014 yılı sonunda sona erecektir.

Ancak, ruhsatname geçerlilik süresi uzatılması gereken ürün sayısının çok fazla olması. buna
karşılık gerekli işlemlerin tamamlanması için çok az zaman kalması nedeniyle yetkilendirilmiş laboratuvarlara kapasitelerinin çok üzerinde başvurular olmaktadır. Ayrıca haşere kontrolünde kullanılan biyosidal ürünlerin etkinlik testlerinin yapılabilmesi için gerekli doğal popülasyon, mevsimin uygun olmaması nedeniyle bulunamamaktadır.

Bu sebeplerle;
1- Kısa süreli stabilite testi sonuçları uygun bulunan ancak, ruhsatname geçerlilik süreleri
31.12.2014 tarihi itibarıyla sona erecek olan ürünlere sahip firmaların uzun süreli stabilite
testlerinin sonuçlanacağı tarihi belirterek yapacakları başvurularla ürüne uzun süreli