1 OCAK 2017’DEN İTİBAREN MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLU HALE GELDİ

  • 21.04.2017
  • BilecikTSO

1 Ocak 2017 tarihi itibarı ile tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında yer alan 48 meslekte, çalışanların Mesleki Yeterlilik Belgesi alması zorunlu hale gelmiştir. Bu tarihten itibaren belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacaktır. Belgesi olmayan çalışan tespit edilirse işverene belgesiz çalışan işçi başına 547 TL idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca meydana gelebilecek iş kazası veya meslek hastalığı durumlarında belgesiz işçi çalıştıran işverenler ağır yaptırımlarla karşılaşacaktır. Belge zorunluluğu getirilen meslekler aşağıda listelenmiştir.
Ahşap Kalıpçı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı, Panel Kalıpçı, Plastik Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacısı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı, Yangın Yalıtımcısı, Asansör Bakım ve Onarımcısı, Asansör Montajcısı, CNC Programcısı, Metal Saç İşlemeci
NOT: 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar (Geçici Ustalık Belgeleri hariç) ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için mesleki yeterlilik belgesi zorunlu değildir.
BELGE NEREDEN VE NASIL ALINIR
Mesleki Yeterlilik Belgesi, Türkak tarafından akredite edilen ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarından alınır. Kuruluş tarafından belge almak isteyenler bir sınava tabi tutulur. Sınavı başarı ile tamamlayan adaylar belge almaya hak kazanır. Sınav ücretli olup sınav ücretleri mesleğine göre 460 TL ile 1.250 TL arasında değişmektedir. Bu bedel belge almak için başvuran çalışan tarafından ödenecek olup, sınavı başarı ile geçenlerin sınav ücretleri işsizlik sigortası fonundan karşılanarak kendilerine geri ödenecektir.
Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine bu alanda yol gösterici olmak maksadı ile TOBB bünyesine bulunan ve bu sınavı düzenlemeye yetkili olan kurumlar ile işbirliği yaparak üyelerinin belge taleplerini karşılama noktasında siz değerli üyelerimize yardımcı olacaktır.

SINAV
Yazılı ve uygulamalı olarak 2 aşamalı olarak yapılacak sınavda İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki yeterlilikler ile Mesleki Bilgi ve Uygulama Becerileri alanındaki yeterlilikler ölçülecektir.

TEŞVİKLER
6111 sayılı Torba Kanun teşvikleri kapsamında Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip 18 – 29 yaş arasındaki erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan yeni işe alınanlar için 48 ay süreyle sigorta primlerinin işveren hissesinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanır. 29 yaşından büyük erkekler için ise bu süre 24 aydır. Teşvikten yararlanabilecek kişiler geriye dönük altı ay içerisinde işsiz olmalı ve son 6 aylık ortalama sigortalı sayısına ilaveten işe alınmalıdır. Çalışırken bu belgeyi alanların ise 12 ay süreyle sigorta primlerinin işveren hissesinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanır. Bir kişi için bu teşvikten sadece bir kez yararlanılabilir.

Çalışanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi aldırmak isteyen işverenlerin, konu ile alakalı ayrıntılı bilgi almak ve belge başvurusu yapmak için Bilecik Ticaret ve Sanayi Odasına (Tel: 216 00 11 Dahili:104 veya 105 ) başvurmaları önemle duyurulur.
 

  • 1 OCAK 2017’DEN İTİBAREN MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLU HALE GELDİ

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç