Askıya Alma ve Kota Başvuruları

• 21.05.2019

TOBB’ dan Odamıza gelen yazıda; Sanayicimizin ihtiyaç duyduğu hammadde ye yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve i Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alınan üretimi tüketimini karşılamayan ürünlerde ise kota başvurularının ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı kaydedilmiştir. Elektronik postada Avrupa Birliği ya da Türk firmalarınca 01/01/2020 tarihinden itibaren gümrük vergilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin ekte ver alan listedeki ürünlere ilişkin itirazların Ticaret Bakanlığına en geç 28/05/2019 tarihine kadar intikal ettirilmesi gerektiği belirtilmiştir,

Elektronik postada, başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihlere kadar Ticaret Bakanlığından evrak kayıt numarası almış olması gerektiği vurgulanarak başvurulara ilişkin formlara https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/diger-ithalat-politikasi-uygulamalari/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabileceği ifade edilmiştir.

Elektronik postada yer alan notta askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2019/18 sayılı ithalat Tebliği incelenebileceği belirtilmiştir. Ayrıca firmalar tarafından listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı GTP’ den ziyade ürün tanımlarının incelenip, tanımı karşılayacak üretimin bulunması durumunda başvuru yapılmasının önemli olduğu açıklanmıştır.

Konu hakkında ilgili Bakanlıktan iletişime geçilecek olan yetkililerin iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir:

İlgili Kişilerin İletişim Bilgileri:

Kimyasal, Maden-Metal ve Tekstil Hammaddeleri:

- Mehmet CUMHUR Uzman Tel: 0 312 204 99 43 E-Posta: cumhurm@ticaret.gov.tr
- Fundagül BALCI Uzman Tel: 0 312 204 91 46 E-Posta: bacif@ticaret.gov.tr
- Furkan Eren KAHVECİ Uzman Tel: 0 312 204 95 77 E-Posta: kahvecif@ticaret.gov.tr

Elektrik-Elektronik, Otomotiv ye Makine Ara Malları:

- Muhammet HARTAVİ Uzman Tel: 0 312 204 95 84 E-Posta: hartavim@ticaret.gov.tr
- Osman SERT Uzman Tel: 0 312 204 99 38 E-Posta: aomans@ticaret.gov.tr